Guide: 38 timer i Krakow

Én og en halv dag – er det verdt det?

Tekst og foto: Synnøve Sundby Fallmyr

 

Helgetur er et kjent fenomen, og det skal ikke mye til før man får et pusterom i hverdagen. Men denne gangen ble det vel kort: er det vits i å dra til Krakow for kun én og en halv dag?

Dag 1 – julemarked og hvite hesterP1040544

Det er førjulstid, og jeg skal på en kort – veldig kort – helgetur til Krakow med mine foreldre. De bor i nord, og må rekke flyet fra Oslo på søndag, hvilket betyr at det kun blir fredag kveld og hele lørdag i den polske julebyen.

Ingen av oss har vært her før. Men vi har fått rom på et sjarmerende og rimelig hotell midt i gamlebyen, Hotel Rezydent, og det er gåavstand til alt vi måtte ønske (og rekke) å se. Vi ankommer flyplassen i 17-tiden fredag kveld, og tar en flyplasstaxi for litt under 200,-lappen inn til gamlebyen. Etter 20 minutter står vi utenfor hotellet, og ikke lenge etterpå er vi klare for det Krakow har å tilby oss.P1040485

Vi er sultne, og etter bare et par minutters rusletur ender vi opp på Europejska Café, og spiser et godt og rimelig måltid i tradisjonell polsk ånd. Kafeen er sjarmerende innredet, og gir oss en følelse av å være i et Poirot-plott fra 1920-tallet med grammofoner, gamle bilder og lysekroner. For alt vi vet, har det vært slik siden den gang.

Mette og gode begir vi oss ut på kanskje Krakows hovedattraksjon i desember: julemarkedet. Hele markedsplassen er fylt av små boder hvor mat, drikke og håndverk selges, og her bør du gjøre et røverkjøp og få med deg vakre smykker i rav hjem til jul.

Rundt oss traver stolte hester med sine turistvogner, og hvis man lukker øynene og legger sammen lyden av hestehover mot brosteinene, barnekor og lukten av polsk julemat, er det nesten som å være i Askepott-filmen (selv om den er tsjekkisk). Vi vandrer videre, og etter å ha smakt polsk øl på Bierhalle, vender vi nesen hjemover.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Dag 2 – slott, kirke og konsert!P1040516

Dagen gryr, og selv om det regner litt, er humøret på topp. Vi begynner dagen med en historisk vandring i Wawel slott, men får ikke med oss at man bør kjøpe guidede turer før man begynner å gå inn på slottsområdet, så vi vandrer litt meningsløst rundt om kring, og gir opp når vi ser den eviglange køen inne på turistinformasjonen.

Vi spaserer gjennom gamlebyen, bestiller bord og kjøper konsertbilletter til kvelden, beundrer den flotte Mariakirken fra utsiden med sitt tilhørende juletre, før vi spiser en skikkelig polsk lunsj på Chlopskie Jadlo, et lite spisested gjemt i en sidegate. Vi ender opp på julemarkedet nok en gang, og når solen så smått titter fram, titter vi inn i den vakre kirken. Absolutt verdt et besøk! Vi tar så en kaffe på sjarmerende lille Siesta Café, før vi slapper litt av på hotellet.

Kvelden brer seg over julelys og gatepynt, og med tomme mager går vi til restauranten Szara Resto & Bar, hvor vi nyter en bedre middag til turistpriser – men fortsatt veldig rimelig. Det er tross alt bursdagsmiddag! Deretter går vi mot en av mange kirker, hvor en liten og intim klassisk julekonsert venter på oss.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Hjem igjen

Dagen etter står nok en hyggelig taxisjåfør og venter på oss utenfor hotellet, og snart er vi hjemme i Norge igjen – etter få, men flotte timer i denne sjarmerende, lille kultur- og historiebyen. En kort, men veldig innholdsrik tur!

Krakow er definitivt verdt det!

P1040489P1040527

Krakow på kortvisitt
TOP 5

 • Gamlebyen med julemarked
 • Mariakirken
 • Wawel slott
 • Spontan klassisk konsert
 • Kjør hest og kjerre

Dette kan du også gjøre (som vi ikke gjorde)

– Uttallige museer!
– Det jødiske kvarteret
Saltgruven Wieliczka
– Auschwitz

Restauranter og kafeer

Spis lunsj på
Chlopskie Jadlo, et tradisjonell polsk spisested hvor du kan både spise og drikke god, polsk husmannskost som for eksempel suppe i brød.

Ta deretter en kaffe på
Café Siesta eller Europejska Café

Spis middag på
Morskie Oko
Eller Szara

FAKTA:

 • Tidligere hovedstad i Polen
 • Valuta: zloty
 • Innbyggere: ca. 800 000
 • Reis dit med: Ryanair og Norwegian
 • Flytid: 2,05 timer

TIPS:

 • Kjøp guidet tur på Wawel slott med det samme dere kommer inn på slottsområdet, altså gå til høyre for inngangsporten, hvor informasjonsbygget ligger.
 • Kjør hest og vogn – men kle dere godt! En romantisk, liten tur rundt i byen.
 • Spis polsk mat! Den ligner ganske mye på vår egne, skandinaviske diett med mye kjøtt, rotgrønnsaker og poteter, bare med sin egne polske vri.
 • Få med dere en klassisk konsert mens dere er der. I mange kirker arrangeres det julekonserter, og de koster ikke mye. Dette trengs ikke å planlegges, bare hold øynene åpne for en plakat utenfor en eller annen kirke når dere er ute og spaserer.
 • Bestill bord på restauranter tidlig på dagen. I juletider blir det fort fullt – heldigvis er det mange å ta av!
 • Les deg litt opp på Krakows historie – det har vært en veldig viktig by i lange tider!

OBS:

Krakow flyplass var under konstruksjon i desember 2015, så det fantes ingen spisesteder på flyplassen, kun en liten kiosk og en Tax Free med parfymer, sjokolade og vodka – og svært lite annet. Ha dette i minnet, og sjekk flyplassen sine hjemmesider før dere reiser.

P1040495

 


En kommentar om “Guide: 38 timer i Krakow

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s