Lær av Onkel Skrue (og spar penger til reisen!)

«Åh, jeg skulle reist mer, men jeg har ikke penger til det!» Hørt eller sagt det før? Ok. Gjør alt dette, og du har penger til turen in no time.

Det hele handler om prioriteringer. De viktigste valgene er de du tar hver eneste dag, én kaffe her, en burger der, en bluse her… Disse kronene blir mange tusen til slutt – og du kan bruke pengene dine på det du virkelig får noe igjen for, nemlig reising.

# Bruk kroppen!
Gå eller sykkel! Det er sunt, du får mosjon, det er miljøvennlig og helt gratis! Er været dårlig? Ja, kle på deg.

# Bestem deg
Gjør en avtale med deg selv: kun shopping på fredags ettermiddag, én gang i måneden, for eksempel. Lag ønskeliste og vær klar over hva du faktisk trenger, og hva du ønsker deg. Kan det vente til jul eller bursdag? Ja, da venter du.

# Gjør det selv

  • Har du hull i genseren din? Ikke kjøp deg ny, kjøp deg nål og tråd og stopp det!
  • Kjedelige plagg? Kjøp perler eller finn noen fra du var lita jente og sy på.
  • Jul eller bursdag? Lag gavene selv! En kollasje med bilder og minner på er mer verdt enn et såpe-sett fra H&M.

# Billig-produkter
Kiwi har First Price, Coop har Coop og X-tra, Rema 100 har Rema 1000… Velg billigvarene om du kan. Men ikke glem helsa di, ofte er billig-produktene billige av en grunn.

# Vann ut og klem til siste dråpe
Vann ut juicen din, vann ut håndsåpen din og klem til siste dråpe er ute! Ikke opparbeid deg en dårlig vane ved å kaste produktet før alt innhold er ute.

# Du trenger faktisk ikke…
Du trenger ikke fuktighetskrem til kroppen din (med mindre du har eksem o.l.) – ofte har du selv gjort kroppen din avhengig av dette og huden din har selv sluttet å produsere naturlig fuktighet. Det samme gjelder håret ditt! Dvs. du trenger sjampo, men maks hver tredje dag. Trenger du likevel fuktighetskrem til kroppen? Bruk Virgin Olivenolje! Mye billigere, mye mer innhold, veldig naturlig og bra for huden!

# Sparekonto
Opprett en sparekonto og ikke rør disse pengene med mindre de skal brukes til reiser! Overfør et månedlig beløp. Å spare i fond er minst en like god løsning. Sjekk ut hva som passer for deg!

# Ute på shopping?

  • Alltid hold øynene åpner for tilbud!
  • Tenk deg om minst to ganger: trenger du virkelig dette? Har du ikke noe lignende hjemme? Kommer du faktisk til å bruke det? Ville du ha det før du så det?
  • Ta med deg prøveprodukter! De er perfekt til reising!

# Lag handle-og ønskeliste
Lag handleliste når du skal handle mat – og følg den! Lag deg i tillegg en ønskeliste over eventuelle materielle ting du måtte ønske deg og vent til bursdag/jul med å få det. Du kan også vente til du er i utlandet, det er mest sannsynlig billigere der.

# Strømutgifter
Er ikke strøm inkludert i regninga? Slå av lyset hver gang du går ut rommet! Heller kle på deg en ekstra genser enn å betale dyr strømregning. Et annet tips er å dusje på treningssenteret. Og ikke vask klærne dine etter kun én gangs bruk, sjekk at de virkelig er skitne før du bruker penger på strøm, vann og vaskepulver.

Finn.no
… bedre enn IKEA! Her finner du alt som er; fra gratis gi-bort-varer til billige reiser.

# Lag niste
Lag matpakken din selv med grovt brød som både er sunnere og inneholder mer mat, bruk rester fra gårsdagens middag og ta godt vare på det slik at det ikke bare er grøt når du faktisk skal spise det – og ender opp med å kjøpe mat likevel.

Mobilabbonement
Passer ditt abbonement deg? Sett av et par minutter til å finne et abbomenent som faktisk passer deg og ditt behov og spar flere hundre kroner i måneden!

# Vent med det til du er i utlandet!
Både tannlegebesøk, frisør, o.l. er mye billigere i utlandet – og minst like bra.

# Kjøp/salg-gruppe på Facebook
Opprett eller bli medlem av en kjøp/salg/gi-bort/leie-grupper på Facebook. Det er alltids noen som flytter ut eller har mye stående i boden som du har bruk for!
___________________________________________________________________________
Etter en del reising forstår man de virkelige verdiene i livet og man ser ting i perspektiv. Det er ikke like greit å kaste den «ikke fullt så gode kaffen» og middagsrestene du bare ikke gidder å ta vare på når du selv har møtt menneskene som produserer kaffen og som ville gitt mye for å spise middagen din. Vi er så heldige som bor i Norge. Reis ut og se hvordan andre mennesker bor, man kan ikke unngå å utvide sitt verdensperspektiv og sette pris på det man har. De problemene man sitter på selv blir plutselig bagateller.

Å reise gir livskvalitet.
_________________________________________________________________________________

Foto: Privat

Hva er ditt beste sparetips? Del med oss ved å kommentere under!

 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s