Ja, vi elsker Baskerland!

Lei av charter-Syden på Mallorca, Gran Canaria eller i Alicante? Er du lei av å måtte omgås flere nordmenn, tyskere og briter enn spanjoler, og muligheten til å kjøpe brunost og VG på hjørnet? Da er nord-Spania noe for deg! Når vinteren er over og våren titter fram, kryr det av liv i gatene, på åsene, i parkene og på stranda. I tillegg er det ennå ikke riktig så turistifisert som byene langs Middelhavskysten, og man får derfor en annerledes, men like fullt avslappende og vakker opplevelse.

Bilbao: en liten introduksjon

trykk på bildet for større versjon

Baskerlands største og viktigste by, Bilbao(eller Bilbo, som byen heter på baskisk), har vært et industrielt senter fram til 80-årene. Det sies at Bilbao var forurenset, stygg og skitten, noe man nesten ikke ser spor av idag. De sporene man kan se, er de sporene Bilbao bevisst har latt stå til minne om tiden som var før, og industriens viktige rolle for byen. Som følge av den økonomiske krisen på 80-tallet måtte regjeringa i Bilbao gjøre drastiske endringer: de la ned all industri i byen (det er fortsatt en del industri lengre ut mot havet i andre landsbyer)., erstatte industriområdet med palmer, en park, et Guggenheim-museum og promenader. Konstruksjonen av Guggenheim-museet i 1997 var det største og viktigste steget for Bilbao i sin overgang fra en industri-by til en turist-og kulturby. Siden da har Bilbao bygget seg opp som et kulturelt senter med konserter, teater-og danseforestillinger, museer, parker og andre kulturelle aktiviterer, både for lokale og turister.

Bilbao topp 5:

1. Guggenheim2014-01-09 08.43.38

Det berømte museet fra 1997 er blitt Bilbaos største og viktigste turistattraksjon. Om man liker innholdet er avhengig av utstillingen, men det er verdt et besøk dersom man er kunstinteressert (eller kun ønsker å se det berømte bygget fra innsiden). Bygget er et kunstverk i seg selv, og det kan være lurt å ha lest seg litt opp på Bilbaos historie før man tar seg en spasertur langs elva.

2. Casco Viejo og Gran Vía

Dersom du går fra Guggenheim og innover mot byen, ender du opp i Casco Viejo, altså «gammelbyen». Den består av markeder, barer, kafeer, butikker og trange gater, og det er dette som opprinnelig er Bilbao by. Når du går fra Casco Viejo og over brua ved Teatro Arriga (som også er verdt å besøke innvendig), kommer du til Plaza Circular som fortsetter i Gran Vía – hovedgaten. Denne gaten er full av butikker man kan kose seg i. Husk å sjekk ut barene og kafeene i sidegatene!

3. Strand, sol og surfing

trykk på bildet for større versjon

Ute etter litt spenning? Da bør du prøve surfing! Er dere 4 personer eller flere, koster det kun 10 euro for to timer med surfing inkludert instruktør og komplett utstyr. Som regel bør man ringe før dersom man er mange, men det skal gå bra å møte opp ved Surf Eskola, eller andre aktører som ligger på stranden, og melde deres ankomst. Er dere heldige, får dere surfe med én gang, og hvis ikke må dere nok vente litt. Er dere færre en 4 stk., er det bare å spørre om dere kan henge dere med på en annen gruppe for å få prisavslaget. Og dersom du ikke har lyst til å surfe – ja, da er det bare å finne seg en plett på stranden og kose seg.

4. Santurtzi (en av mange topper man kan bestige)

Dersom du ønsker noe mer enn kun byvandring, parkliv, shopping og kafe-besøk, burde du skaffe deg et Barik-kort (offentlig transport-kort). Det kjøper du på en metrostasjon, du velger selv hvor mye du vil betale, og kortet kan brukes til buss, trikk og metro. Med metroen kommer du deg ut til landsbyene, fjelltoppene (selv om en nordmann har vanskelig for å kalle disse grønne åsene for «fjell»), og til og med STRANDA! Dersom du ikke ønsker å ta metroen helt ut til for eksem
pel Santurtzi, bestige fjelltoppen og se helt inn til Bilbao. I tillegg finnes det en sti opp til toppen rett bak universitetet (som ligger på andre siden av Guggenheim, over bruen).

2014-04-05 15.16.56
Utsikt fra toppen over Santurtzi og innover mot Bilbao. På motsatt side ligger havet og horisonten. Trykk på bildet for større versjon

5. Parken

På budsjett eller ikke – det er utrolig deilig å spise lunsj i parken. Stikk innom nærmeste Simply, Euroski eller BM (dagligvarebutikker i Bilbao), kjøp baguetter, skinke, ost, noe frukt og en vinflaske, et par plastikglass og noe papir, så er du eller dere klare for et par timer på gresset. Parken blir hyppig brukt av bilbaoerne, og man kommer tettere innpå de lokale (resten av turistene sitter som regel på kafeene rundt Guggenheim og i Casco Viejo).

trykk på bildet for større versjon

Santander

trykk på bildet for større versjon

Santander er ikke en del av Baskerland, men den er like fullt verdt å besøke. Hvis du ikke har leiebil, går det ofte busser fra Bilbao til Santander, turen er på ca. 2 timer. Det er nok å gjøre i Santander til at det er verdt en overnatting: stranda, promenader, kafeer, lama-park, marine-museer med pingviner, slott, katedraler, osv. Det er en sjarmerende og vakker by med god atmosfære.

San Sebastian

eller Donostia, som byen heter på baskisk, er en nydelig liten by ved havet. Dersom du skal være et par dager i nord-Spania, anbefales det på det sterkeste å ta en busstur til denne baskiske byen. San Sebastian har tatt godt vare på sitt baskiske språk, kultur og tradisjon, mens Bilbao gjerne omtales som den «minst» baskiske byen i Baskerland. Det er en populær by å besøke, både for spanjolene og utenlandske turister, og det sies at San Sebastian har Spanias beste pintxos!

 

Nyttig å vite som turist i Baskerland

trykk på bildet for større versjon
  • Baskerland, País Vasco(spansk), Euskadi(baskisk)- kjært barn har mange navn
  • Baskerland har sitt eget språk: baskisk. Under Franco-regimet, som varte i 40 år, var baskisk ulovlig, så antall baskisk-talere sank kraftig. De siste årene har bruken tatt seg opp igjen, men de fleste benytter seg av castellano (det vi omtaler som «spansk») i dagligtale. Enkelte ord og uttrykk går igjen på baskisk, som for eksempel «agur» (farvel, ha det bra).
  • «Pintxo» (uttales «pintsjå» på godt norsk) er Baskerlands svar på tapas. De er litt dyrere enn tapas i sør, men der igjen smaker de bedre og ofte er pintxosene et lite kunstverk i seg selv. Det sies at San Sebastian har Spanias beste pintxos.
  • Baskerland inkluderer regionene Bizkaia (hovedstad: Bilbao), Gipuzkoa(hovedstad: San Sebastian) og Araba(hovedstad: Vitoria-Gasteiz)
  • Vitoria-Gasteiz er hovedstaden i Baskerland, dvs. administrativt senter. Bilbao er største og viktigste by
  • «Euskara» er baskisk på baskisk
  • Bilbao er den største og viktigste byen i Baskerland
  • Baskerland (País Vasco) er en Comunidad Autónoma, det vil si en selvstendig del av Spania. Spania har 17 selvstendige kommuner, noe som kan sammenlignes med norske fylker, i tillegg til to byer i Marokko: Ceuta og Melilla.
  • Baskisk omtales som et av Europas eldste språk, og ingen vet hvor språket stammer fra, eller hvilken språkgruppe det tilhører. Baskerne er veldig stolte av språket og identiteten sin.
  • Barik er kortet du må kjøpe for å få tilgang til buss, metro, osv. Metroen går helt ut til strendene og er et fantastisk transportmiddel dersom du skal oppholde deg i Bilbao og omeng.

 

Når skal jeg reise?  Nord-Spania er ikke akkurat kjent for sitt flotte og varme vær, og i april er det fortsatt relativt ustabilt: den ene dagen er det 23 grader og sola skinner, mens den andre er det 14 grader og regn. Dersom man ikke er for væravhengig kan en tur i april likevel være en opplevelse, blant annet fordi man får sett det man ønsker å se uten å stå i kø med andre turister. Våren er nydelig i nord-Spania og anbefales på det sterkeste. I slutten av april er været derimot godt stabilisert. Men husk – sjekk værvarselet før du reiser. I august er La Semana Grande(«den store uken») – en ukes lang fest som arrangeres i Bilbao. Har du mulighet til å reise i august og oppleve festivalen, er dette absolutt anbefalt! Les mer om festivalen her.

Husk! Fra og med lørdag 5. April kan du fly direkte fra Oslo til Bilbao med Norwegian og én vei trenger ikke koste mer enn 399,-!

Har du vært i Baskerland før? Hvorfor, eventuelt hvorfor ikke? Er det noe som er uteblitt i artikkelen? Kommerntér gjerne under med flere tips og tanker!

 

Jeg har brukt www.pent.no her nede hele oppholdet, og det har stemt ganske bra.
Alle øvrige bilder: Synnøve Sundby Fallmyr


En kommentar om “Ja, vi elsker Baskerland!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s