Reis billig: overnatting

På reise eller hjemme: sove må man. Hvor du sover når du er langt hjemmefra kan ha mye å gjøre med totalopplevelsen av reisa di. Men vårt bud er:

det trenger ikke være dyrt for å være flott. 

Det avhenger naturligvis av hvem du reiser med. Er du på tur med mormor, er nok ikke hosteller å foretrekke. Har du med dine søte små, kan du velge bort sofasurfing. Men er du alene, med kjæresten, kompisen eller en liten vennegjeng – da er alt under absolutt verdt å prøve!

Jo mindre du betaler, jo mer får du.

Slik bestiller du billige flybilletter

 

# 1
GRATIS: Couchsurfing

Et fantastisk konsept fra 1999 basert på det eldgamle resiprositetsprinsippet: gi og ta.
Her står tillit sentralt, og du kan reise verden rundt og sove gratis på sofaer, i senger, i telt, på madrasser – you name it!

Opprett din egen profil på http://www.couchsurfing.org, skriv litt om deg selv og hva du har å tilby. Kanskje du ikke har noen sofa – men tid til en kaffe i ny og ned! Dette har vi gjort utallige ganger – både hatt reisende og vært reisende selv. Alle de menneskene vi har møtt, festene vi har hatt, historiene vi har hørt… Minner for livet!

skjermbilde CS

Couchsurfing har ofte arrangementer i større byer som byvandring, fester, og lignende – så det er perfekt for alenereisende eller et reisepar som ikke har faste planer. Og ikke vær redd: det er lov å si nei og det er lov å være kresen. Alltid sjekk referansene til verten eller gjestene, se at de har mange bilder og ikke skjuler noe. Velg de du synes virker ærlige og hyggelige. Vi lover deg: dette gjør det til et bedre menneske.

www.couchsurfing.org

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det gir deg minst like mye å være vert som å være gjest! Dette er brasilianske Marcio og Mariana som ga oss en liten konsert i fjor sommer.

#2
AirBnB

AirBnB (Air Bed and Breakfast) minner litt om Couchsurfing, bare at her er penger og kontrakter involvert. Du kan leie leiligheter, båter, hytter – hva som helst. Som regel er det billigere enn hotellrom, men ikke bestandig. Fordelen med å leie leiligheter foran hotell, er at man får tilgang til kjøkken hvor man kan lage maten selv – og spare mye penger.

Også her blir man vurdert, og man velger overnattingssted mye basert på hvordan verten er. Vi har flere ganger opplevd at man kan bare forsyne seg av det som finnes av mat i skaper og kjøleskap, såper på badet, osv. Flere gjør sport av dette, og ønsker å tilby reisende den desidert mest minnerike overnattingen. Hva med en natt i en yatch utenfor Barcelona?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vår egen yatch i Castelldefels, litt sør for Barcelona.

 

Det gir også ekstra trygghet at utleier ikke mottar penger før 24 timer etter innsjekk, så man får sjekket at alt er som det skal. I tillegg kan man kommunisere med verten, ringe, sende meldinger, og holde kontakten underveis for å være sikker på at man kommer til rett sted.

Homeaway er basert på akkurat samme ideen, men her er det hovedsakelig hele hus og leiligheter som leies ut.

ww.airbnb.no
www.homeaway.no 

#3
Hosteller/vandrehjem

To ord: billig og sosialt! Den tradisjonsrike overnattingsmåten tilbyr så mye mer enn bare
en seng: kjøkken, barer, (ofte) biljardbord, vaskeri, egne arrangementer, og mye her. Man blir spesielt glad når man finner hosteller med flotte basseng!

Dette er valget for de som ønsker å komme i kontakt med andre reisende og utveksle historier, reisetips og ta en god fest. Det finnes også hosteller med egne soverom for kvinner for de som ønsker en fredeligere natt.

Book ditt hostell på:

IMG_2347
Gleden når man finner et hostell med fint basseng! Santa Cruz, Bolivia

#4
(nesten) GRATIS: Telt

Det kan være kaldt, vått, hardt og klamt. Teltliv er ikke alltid bare-bare. Men så kommer roen. Stillheten. Den friske luften. Å sove ute er balsam for sjela, og noe en hver burde oppleve. Norge er ett av få europeiske land hvor det er gratis å sove ute, ellers må man som regel betale for campingplasser – så Norge er definitivt en teltdestinasjon.

DSC_1320
En islandsk morgen i juni (vi fant fort ut at det var mot islandsk lov å sove i villmarka).

#5
HelpX

Dette er ikke noe vi har prøvd selv. Konseptet er litt som Work and Travel (med for eksempel GoXplore eller Kilroy), men du slipper å betale i dyre dommer for å jobbe frivillig. Her bor du på en gård, et hostell, en seilbåt – hvor enn folk trenger din hjelp, og jobber noen timer dagen mot kost og losji. For å være med må du registrere deg og betale en medlemsavgift på 20 euro. Dette er en enestående mulighet for fantastiske opplevelser, minner og erfaringer. Tiludet finnes i Australia, New Zealand, Canada og flere steder i Europa.

www.helpx.net

helpx skjermdump
Skjermdump fra Helpx.net.


Er det noen måter å overnatte på som vi har glemt?
Har du noen spørsmål?
Skriv det i kommentarfeltet! 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s