Backpacking

Tenk deg at du bare pakker sekken og reiser avgårde. Du har kun bestilt tur/retur og de tre første nettene ved ankomst. Resten er uvisst. Du vet ikke hvor du skal, hvor du skal sove, hva du skal spise, hvem du skal møte, hva du skal oppleve, hva du skal lære, hva du skal forstå, hva du skal se og høre. Verden ligger der og venter på deg. 

Det er backpacking.

Ingvild, en alpakka og ei lita jente

Med backpacking ser man ting i perspektiv. Du lærer deg hvor lite man faktisk trenger og du setter pris på andre ting i livet. Dette er viktig kunnskap for dem som bor i et rikt land som Norge – man glemmer lett hvor bra man har det og skaper store problemer av små bagateller. 

Vær åpen og si ja! Med mindre det er ulovlig og veldig helsefarlig, er en god opplevelse som regel bare et «ja» unna. Ikke vær redd for å teste dine egne grenser. Man lærer så lenge man lever!

Du trenger ikke sette hverken jobb eller studier på vent for å backpacke. Man velger selv hvor lenge man ønsker å reise. Noen reiser et par uker, andre flere år.

Les Backpacker.nos etiske tips når du reiser:

 1. Vær oppmerksom på hvem pengene dine går til.
  Velg lokale forretninger, overnattingssteder og restauranter. Ved å bruke penger lokalt, bidrar du til at folk som bor på stedene du besøker får mest mulig igjen for din visitt.
 2. Gi aldri gaver til barn.
  I stedet: Gi til foreldrene eller lærerne til barna. Hvis du vil gi noe til lokalsamfunnet, enten det er penner, skolebøker eller godteri, undersøk først hva som er behovene og hvem som kan fordele gavene dine på riktig måte.
 3. Lær deg grunnleggende høflighetsfraser på det lokale språket.
  Å hilse, samt uttrykk som “takk”, “vær så snill” og de viktigste tallene kan med fordel læres for hvert land du skal besøke.
 4. Forstå hva den lokale valutaen egentlig er verdt.
  Noen få dinarer, rupiah, eller nueva sol til eller fra spiller ingen rolle for deg. Som en styrtrik turist er det ikke så rart om det forventes at du skal betale litt ekstra for bussreiser, museumsbesøk, vannflasker eller grønnsaker på markedet.
 5. Vær en rettferdig pruter.
  Dette handler også om å forstå de økonomiske realitetene. Du tjener kanskje 100 ganger så mye som selgeren du handler hos. Vis respekt for selgeren. God pruting bør ende med en pris som gjør både kjøper og selger tilfreds.
 6. Lær og respekter tradisjoner og tabuer i landet du besøker.
  Enhver kultur har sine egne skikker og uskrevne regler, og disse tas ofte langt mer alvorlig enn våre tradisjoner. Ei god guidebok forteller deg det du trenger å vite om lokale skikker – gjør leksene før du reiser.
 7. La ditt eget sinne visne – og gi humoren lov til å gro.
  Du kommer ingen vei med å kjefte og smelle dersom noe går deg i mot. En avslappet og humoristisk tilnærming til verden rundt deg fungerer som regel langt bedre.
 8. Sett deg inn i de sosiale, politiske og miljømessige utfordringene i landene du besøker.
  Dermed vil du forstå langt mer av det du ser og opplever underveis, og du kan føre meningsfulle, lærerike samtaler med lokalbefolkningen.
 9. Lær deg å lytte.
  Som reisende er du også en representant for Norge og den vestlige verden. I mange deler av verden føler mennesker seg oversett eller utnyttet av Vesten. Lån øre til folks historier og synspunkter – og spre det du hører videre når du kommer hjem.
 10. Lær deg å snakke.
  Dine oppfatninger om verden er ikke nødvendigvis de eneste riktige. Du viser respekt for andre mennesker ved å moderere synspunktene dine og ikke fare for hardt fram i meningsutvekslinger.
 11. “Kan du være så snill å hjelpe meg?”
  En nyttigere frase å lære er det vanskelig å tenke seg. Knapt noe menneske, i noen situasjon, vil avvise en direkte forespørsel om hjelp.
 12. Legg dine massemedia-baserte oppfatninger om verden igjen hjemme.
  Menneskene vil alltid vise en forbløffende sjenerøsitet, gjestfrihet og visdom – uansett hvor de bor. Vær åpen for nye vennskap.

Se også:

Se pakketips og sjekkliste for turen! Her kan du lese om hvordan du bestiller billige flybilletter.

_________________________________________________________________

Foto: Privat
Kilder: Backpacker.no, Studenttorget, Kilroy Travels

_________________________________________________________________

Har du backpacket noen gang eller har du planer om å gjøre det? Del dine tanker og erfaringer med oss ved å kommentere under!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s